Loden leidingen: zijn ze écht gevaarlijk?

In oude huizen zijn soms nog loden leidingen aanwezig. Als er lood van die buizen in uw drinkwater terechtkomt, kan dat de gezondheid van u of uw kinderen schaden. In dit artikel leest u hoe u loden buizen herkent en hoe u loodverontreiniging vermijdt.

Verontreiniging door loden leidingen

Water bevat van nature geen lood, maar als drinkwater door loden leidingen stroomt, kan het lood aan de binnenkant gedeeltelijk oplossen en zo het water verontreinigen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) én volgens de Europese Drinkwaterrichtlijn mag water dat voor consumptie bedoeld is maximaal tien microgram lood per liter bevatten. Krijgt u meer lood binnen, dan is dat schadelijk voor uw gezondheid. Vooral bij zwangere vrouwen, baby’s en kinderen tot zeven jaar kan een teveel aan lood voor problemen zorgen. Zo kan er bij kinderen een negatief effect zijn op de ontwikkeling van de hersenen en kan iedereen een impact ondervinden op de bloeddruk en de nierfunctie. Dat kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten en chronische nierproblemen.

Het gevaar van oude huizen

Leidingwater in België wordt aan strenge controles onderworpen. Tenzij er een plaatselijk probleem is aan de waterleiding in uw straat, kan er dus in principe geen vervuild drinkwater uw huis binnenkomen.

Tot rond 1970 werd lood evenwel vaak gebruikt voor leidingen en koppelstukken. Hebt u dus een oude woning waarvan het buizenstelsel nog niet werd vervangen, dan bestaat het risico dat dit lood bevat dat in uw drinkwater terecht kan komen. Bij huizen die na 1970 gebouwd werden, is er volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) normaal gezien geen probleem.

Loden leidingen herkennen

Twijfelt u? Dan kunt u uw buizen en koppelingen het best even inspecteren. Kijk daarvoor dicht bij de watermeter; daar liggen de leidingen immers vaak bloot. Loden leidingen zijn te herkennen aan hun grijze kleur. Koperen buizen daarentegen zijn roodbruin of groen. Met een magneet kunt u dan weer het verschil vaststellen tussen stalen of gegalvaniseerde buizen, die magnetisch zijn, en loden buizen, die dit niet zijn.

Wat te doen bij loden leidingen?

Hebt u lood ontdekt in het buizenstelsel van uw woning? Dan doet u er goed aan om dit zo snel mogelijk te vervangen. Uiteraard kan dit niet van de ene dag op de andere gebeuren. In de tussentijd is het raadzaam om geen leidingwater te drinken. Wel kunt u dit water probleemloos gebruiken om te poetsen of om uw planten water te geven.

Laat u uw leidingstelsel vervangen? Overweeg dan zeker om meteen een waterontharder te installeren. Zo kunt u genieten van de vele voordelen van zacht water.

More posts like this

thumbnail_image002
Een primeur voor Hydro@Home! Onze firma Delta Water Engineering behaalt als eerste fabrikant ooit het Nederlandse KIWA certificaat voor alle Hydro@Home waterontharders. Delta Water Engineering...
fruits-washing
Niets zo gezond als verse groenten en fruit … op voorwaarde dat u ze grondig wast natuurlijk. Dankzij onze tips verwijdert u niet alleen alle...
Frambozen in ijsbloken
In de zomer is het heerlijk om altijd een voorraad ijsblokjes in uw diepvries klaar te hebben. Zo tovert u in een mum van tijd...