De beste ijsblokjes maakt u met … zacht water!

In de zomer is het heerlijk om altijd een voorraad ijsblokjes in uw diepvries klaar te hebben. Zo tovert u in een mum van tijd een verfrissende drank op tafel. Maar wist u dat u om ijsblokjes te maken het best zacht water gebruikt?

IJsblokjes maken metzacht water

Of u nu een cocktail serveert, een mocktail, limonade of zelfgemaakte ijsthee: enkele ijsblokjes vormen de spreekwoordelijke kers op de taart én houden uw drankje langer koel.

Om ijsblokjes te maken, gebruikt u het best zacht water. De magnesium- en calciumverbindingen in hard water zorgen er namelijk voor dat de ijsblokjes al bij een lagere temperatuur (ongeveer bij -0,5 °C, afhankelijk van de precieze hardheid) beginnen te ontdooien. Met zacht water hebt u daar minder snel last van. Hebt u (nog) geen waterontharder in huis? Dan doet u er goed aan om het water waarmee uijsblokjes wil maken eerst te koken.

Tip: met kleine stukjes fruit, eetbare bloemen of kruiden in je ijsblokjes verwerkt, zien ze er des te feestelijker uit!

Hoe snel smelten ijsblokjes?

Of je ijsblokjes gemaakt zijn van hard of zacht water, is niet het enige dat bepaalt hoe snel ze beginnen te smelten. Naast het verschil tussen de ontdooitemperatuur en de omgevingstemperatuur spelen ook andere factoren een rol. Zo is de vorm van de ijsblokjes bepalend, net als de wind die op het oppervlak blaast.

Hoelang kunt u ijsblokjes bewaren?

IJsblokjes gemaakt? Dan denkt u misschien dat u die onbeperkt in de vriezer kunt bewaren. Niets is minder waar! Ook kraanwater heeft immers een houdbaarheidsdatum. Ongekoeld blijft water uit de kraan slechts een dag goed. In ijsblokjesvorm is dat twee weken in een open bakje of zo’n drie maanden als de ijsblokjes luchtdicht verpakt zijn. De reden voor die beperkte houdbaarheid? Ook in uw diepvriezer blijven bacteriën leven. De vrieskou remt hun groei weliswaar af, maar doodt hen niet. Gelukkig kost nieuwe ijsblokjes maken weinig moeite.

More posts like this

thumbnail_image002
Een primeur voor Hydro@Home! Onze firma Delta Water Engineering behaalt als eerste fabrikant ooit het Nederlandse KIWA certificaat voor alle Hydro@Home waterontharders. Delta Water Engineering...
fruits-washing
Niets zo gezond als verse groenten en fruit … op voorwaarde dat u ze grondig wast natuurlijk. Dankzij onze tips verwijdert u niet alleen alle...
Lekkende kraan
In oude huizen zijn soms nog loden leidingen aanwezig. Als er lood van die buizen in uw drinkwater terechtkomt, kan dat de gezondheid van u...