Waterleiding verstopt? Zo lost u het op!

Niets zo vervelend als een kraan waar geen of nauwelijks water uitkomt – zeker als u net een verkwikkende douche wou nemen of dringend de was moet doen. In dit artikel leggen we uit wat u kunt doen als uw waterleiding verstopt is.

Hoe kan een waterleiding verstopt raken?

Door de buizen van uw waterleiding stroomt normaal gezien enkel warm of koud water. De kans op ophopend vuil is dus in principe erg klein. Toch kunnen uw leidingen verstopt raken. De boosdoener is dan meestal roest, afkomstig van de binnenkant van de buizen. Een ander vaak voorkomend probleem is kalkafzetting. Het risico daarop is een stuk groter als u hard water hebt. De opgeloste mineralen in het water – voornamelijk calcium en magnesium – kunnen namelijk neerslaan en een hard laagje vormen op de binnenwand van uw waterleiding. Het resultaat? Een steeds kleinere binnendiameter van de buizen, wat uiteindelijk tot verstoppingen kan leiden.

Voorkomen is beter dan genezen

Door een waterontharder in huis te halen, verkleint u gevoelig de kans op kalkafzetting en dus op een verstopte waterleiding. Bovendien zal ook het binnenwerk van uw kranen langer meegaan en zullen de gaatjes in uw douchekop minder snel verstopt raken. En dan zwijgen we nog over de talloze andere voordelen van zacht water.

Daarnaast is het belangrijk dat het water niet te lang stilstaat in de leidingen. Bij kranen die u veel gebruikt, zoals die van uw wastafel of uw keukenkraan, is dat geen probleem, maar draai zeker ook andere kraantjes regelmatig eens open. Bij kranen die zowel warm als koud water aanbieden, is het belangrijk om beide temperaturen goed te laten doorlopen.

Problemen verhelpen

Kleine, plaatselijke verstoppingsproblemen kunt u vaak zelf oplossen. Draai eerst en vooral de watertoevoer dicht. Daarna maakt u de aansluiting van de leiding open en laat er water door stromen. Ondertussen tikt u zachtjes tegen de leiding, bijvoorbeeld met een rubberen hamer, zodat het roest of de afzetting loskomt.

Brengt dit geen soelaas, dan kunt u nog proberen om met een dunne kabel of ijzerdraad het vuil van de binnenkant van de leiding weg te schrapen.

Ten slotte kunt u proberen om uw leidingen te spoelen met een mengsel van soda en azijn of met kokend water. Blijven de problemen? Dan schakelt u beter de hulp in van een loodgieter of een professionele ontstoppingsdienst.

More posts like this

thumbnail_image002
Een primeur voor Hydro@Home! Onze firma Delta Water Engineering behaalt als eerste fabrikant ooit het Nederlandse KIWA certificaat voor alle Hydro@Home waterontharders. Delta Water Engineering...
fruits-washing
Niets zo gezond als verse groenten en fruit … op voorwaarde dat u ze grondig wast natuurlijk. Dankzij onze tips verwijdert u niet alleen alle...
Lekkende kraan
In oude huizen zijn soms nog loden leidingen aanwezig. Als er lood van die buizen in uw drinkwater terechtkomt, kan dat de gezondheid van u...